Shërbimi profesional i ushqimeve dhe pijeve
Shërbimi profesional i ushqimeve dhe pijeve
(F&B – Food & Beverage), përfshin një botë shumë komplekse, një industri të tërë: aktivitete në shërbim të klientëve, në restorante, bare, hotele, qendra tregtare, ndërmarrje katering, kioska, shkolla, spitale, restorante lëvizëse (tren, avion, anije) dhe kudo ku shërbehen ushqim dhe pije. Shërbimi i ushqimit dhe i pijeve është një profesion i kërkuar, që ofron njëmjedis shumë të mirë pune, njohje sociale, pagesë të kënaqshme dhe mundësi për zhvillim profesional dhe karrierë.
Sot nje numer i madh biznesesh ne fushen e sherbimeve dhe mikpritjes po I kushtojnë rëndësi përgatitjes së punonjësve të kualifikuar në fushën e shërbimeve në restorante. Sektori i F&B po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm nga këndvështrimi ekonomik dhe social. F&B po zgjerohet dhe evoluon vazhdimisht. Nëse pyesim “Çfarë bën një kamerier?”, shpesh marrim përgjigje të tilla si: “Sjell ushqim dhe pije për klientët”, “u shërben konsumatorëve”, “sjell enët”.
Kjo përgjigje vjen nga që shumë njerëz u kushtojnë vëmendje gjërave materiale, “të hanë dhe të pijnë”, dhe më pak për ato të paprekshme, siç është shërbimi. Për fat të mirë, situata po përmirësohet, mbi të gjitha sepse klientela ka ndryshuar, është “evoluar”, dhe e konsideron cilësinë e shërbimit, si dhe produktin gjithnjë e më të rëndësishëm; dhe për shkak se shumë sipërmarrës kanë kuptuar se stafi I sherbimit eshte pike kyce,i cilët kontribuon me vendosmëri për suksesin ose dështimin e saj.
PËRMBAJTJA
-
1Hyrje në shërbimin profesional të ushqimit dhe pijeve
-
2Zbatimi i kërkesave për uniformën e personelit në vendin e punës
-
3Respektimi i rregullave të higjienës së personelit në vendin e punës
-
4Zbatimi i detyrave të personelit në restorant
-
5Zbatimi i rregullave të qëndrimit, dhe lëvizjes gjatë kryerjes së detyrave në sallë
-
6Zbatimi i rregullave të sjelljes me klientët nga pritja deri te përcjellja
-
7Salla e restorantit dhe mjediset ndihmëse
-
8Përdorimi dhe mirëmbajtja e pajisjeve në restorant
-
9Shtrimi dhe palosja e mbulesave në restorant
-
10Serviset e të ngrënit në restorant
-
11Gotat dhe enët e qelqit në restorant
-
12Shtrimi “a la carte”
-
13Leximi i menuve të thjeshta fikse të vaktit, në restorant për shërbimin e drekës/darkës
-
14Parapërgatitja “Mise en place” për shërbimin e pjatave individuale
-
15Parapërgatitjet për shtrimin dhe shërbimin e drekës/darkës sipas menusë
-
16Metodat e shërbimit në Restorant
-
17Etapat, rregullat dhe radha e shërbimit nga pritja dhe deri te përcjellja e klientit
-
18Rregulla praktike të shërbimit
-
19Shërbimi i pijeve në restorant
-
20Ankesat dhe si t’u dalim mbanë atyre